2010 m. birželio 22 d., antradienis

Pirmoji nėrinių juostelė

Nuo ko pradėjau? Pirmiausia išsiaiškinau pagrindinius pynimo veiksmus: ką reiškia persukti ir perpinti siūlus. Ir pasirodo, tai ir yra 2 svarbiausi elementai darant nėrinius...
Pirmasis mano blynas. Kažkaip audžiau, pati dar nesuprasdama, kaip ir kas, kokia yra technika. Pradžia labai sunki, nes vis niekaip negalėjau susitvarkyti su ritelėmis, kurių visai nedaug buvo. Tad 20 cm nėrinuko dariau 2 dienas.
Bandymas Nr. 2. Atsisėdau vakare. Sukau, sukau, bet kažkaip niekaip negalėjau pagauti esmės. Nujaučiau, kad tereikia įsisąmoninti veiksmų seką, bet ką daryti, na, niekaip nedaėjo nors tu ką... Tad atidėjau darbą rytui. Ryte pasiėmiau knygas, skaičiau viską nuo pradžios, aiškinausi, kokius veiksmus reik daryti, kaip juos kaitalioti. Įlindau į internetą, bet nepadėjo. O paskui - bingo, galvoje lyg ir viskas susidėjo. Tad prisėdau prie vakarykščio "darbelio" ir jau nuo pirmos eilės viskas puikiai gavosi. VALIO, pasirodo, TAIP paprasta. O aš čia ieškau sunkesnio kelio. Elementaru. Tad padariusi apie 20 cm nėrinuko, nusprendžiau, kad nėr čia ko žaisti su storais siūlais ,o reik iškart nerti ilgesnes juostas iš plonesnių siūlų. Taigi, tokiu pat būdu, kaip ir bandymas Nr. 2, nupyniau apie 1 m juostelę keturių spalvų siūlais. Tikslą pasiekiau: jeigu pradžioje reikėdavo dar galvoti, kaip persukinėti riteles su siūlais, tai į darbo pabaigą jau tai dariau automatiškai. Dabar rankos pačios juda, tad darbuojuos toliau. Pradžioj pinsiu visus galimus pagrindinius nėrinukų variantus ir rodysiu, kas gaunasi. Na, ir trumpas aprašymas, gal labiau man pačiai reikalingas - užfiksuoti. Naudojau 5 ritelių poras (10 ritelių): 4 pagrindines (po 2 pieno ir smėlio spalvų) ir darbinę - rudos spalvos siūlų. Šonuose smeigtukai kas 4 mm, o pradžioje - taip pat kas 4 mm. Šoniniais smegtukai atitinka pradžios kraštinius ir yra vienoje linijoje. Darbinę porą kraštuose persukinėjau 4 kartus. Darbinių ritelių kartu su pirmą ir ketvirtą pagrindine pora dariau pilną perpinimą, po kurio darbinę porą persukau 2 kartus (prieš antrą ir po trečios poros).

11 komentarų:

  1. Eik tu sau.Ta paskutinioji-isvis super!Sparciai mokinies:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Na rezultatas nerealus. Ir jei iš plonų siūlų, tai ji turėtų gautis plonytė ir labai tiktų pav.: lėlės rūbelių arba meškiuko apdailai, originalu ir puošyba ne masinės gamybos. Bet manau man neišeis, kažkaip sudėtingai atrodo, o kol gausiu literatūros tai ir visai išsikvėps užsidegimas. Dabar bandau perprasti frivolė, tai prireikė keliu bandymų kol perpratau mazgelių darymą, iš knygos sunkiau sekėsi, bet logiškai permąsčiau per naktį ir ryte išėjo, dabar mazgeliai slankiojasi gerai.Bandysiu sudėtingesnius variantus.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Tai mano noras didžiausia ir buvo pinti juosteles: lėlėms, meškoms, atvirukams ar šiaip kokiems užmanymams. Servetėlių tikrai nesiruošiu daryti. O vat nusipirkti tinkamą juostelę, ir dar norimos spalvos, ir dar - vienoje parduotuvėje, nesiblaškant po parduotuves, sudėtinga.
    Frivolite iš knygų taip pat mokiausi, bet šaudyklėmis visgi užtrunka ir mokymosi procesas, ir pats darbas. Siūlyčiau pabandyti frivolite adatas: rezultatas tas pats, tik kad kelis kart greitesnis procesas ir paprastesnis. O jeigu frivolite išmokai, tai ir šie nėriniai nebus toks jau kosmosas, kaip atrodo :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Turiu įsigijusi ir frivolite adatą reiks pabandyti. O dėl juostelių parduotuvėse tai tikrai sudėtinga, tuo labiau, kad aš gyvenu Lazdijų rajone ir iki Kauno ar Vilniaus 120 km, o arčiau beveik nieko nėra.

    AtsakytiPanaikinti
  5. auksaranke, nerealu... O kaip yra su sūliukais tuose juostelėse, pvz., skalbiant - ar jie neišsislankioja į visas puses?.. Ar ten taip tie siūliukai susipainioję, kad niekas niekur neturi laisvos vietos pasislinkti?..

    AtsakytiPanaikinti
  6. Šios trispalvės ilgesnės juostelės siūliukai, manau, tikrai išsislankios po skalbimo. Ją dariau tokią labiau dekoratyvią ir dar krakmolinau. Bet jeigu žinosi, kad reikės skalbti, tai ir rinksies tokį raštą, kad būtų tankesnis. Tad tik reik iš anksto galvoti apie pritaikymą :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Fantastika.. Išsižiojau... nuostabu...

    AtsakytiPanaikinti
  8. Ačiū, pilka :)Ir nėra taip sudėtinga, kaip atrodo, tereikia nusiteikti ir įdėmiau pastudijuoti :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. aha, pasislėpus kolegė :)
    Kadangi tau labai gerai sekasi lietuviškus terminus kurt -- kuris judesys yra "persukti", o kuris -- "perpinti"? Aš angliškais "cross" ir "twist" vis dar galvoju

    AtsakytiPanaikinti
  10. Kaip malonu, kaip malonu surasti kolege :P Tik nepasislepusi, visai nepasislepusi :P
    "Persukti" mano terminologijoje (he, he) reiskia persukti tos pacios riteliu poros siulus tarpusavyje. O "perpinti" - sukesti gretimu riteliu poru siulus. Nezinau, zr kas paaiskejo. Matai, as mokiausi pagal rusiskas knygas, intike ir angliskai neieskojau kolkas. Nes atidejau juosteles i sona, kol mano sieloj vel ramybe bus. Tada vel butinai sugrisiu :P

    AtsakytiPanaikinti