2010 m. rugpjūčio 27 d., penktadienis

Apie frivolite. Tai paprasta.

Frivolite nėra labai populiari technika, bet iš tikrųjų visai nesudėtinga. Man atrodo, kad išmokti nerti paprastu vąšeliu yra žymiai sudėtingiau, negu nerti frivolite adatomis. Tad jeigu domina ši technika, būtinai išbandykite.
Prancūziškai frivolite, angliškai - tatting. Turint internetą, info rasti labai paprasta. O aš truputį papasakosiu apie priemones ir pačius nėrinius. Tiek, kiek pati žinau ir esu išbandžiusi.
Nėriniai.
Nėrinių pagrindas - dvigubas mazgas. Schemose jis skaičiuojamas kaip vienas, nors pats sudarytas iš dviejų dalių.
Tarp mazgų pagražinimui dar daromos akutės - kilputės. Jos pagyvina nėrinį.

Visi nėriniai sudaryti tik dviejų elementų - žiedų ir lankų. Juos galite nerti kokio norit dydžio.
Šaudyklės
Tradiciškai neriama šaudyklėmis. Jų Lietuvoj yra, ir įsigyti tikrai nesudėtinga daugumoj rankdarbių priemonių parduotuvėj.

Pliusai:
*Nerti galima kelių spalvų siūlais iš karto, kiekvieną fragmentą vis kitos spalvos.
* Siūlo užtenka didesniam motyvui, nors ne visada.
Minusai:
*Iš mano išbandytų 3 priemonių su šia dirbti sudėtingiausia.
*Neriant reikia įgūdžių, kad gautumėt vienodo dydžio mazgelius ir kad juos paskui būtų galima sutraukti. Vieną mazgą užveržei, ir jau neįmanoma sutraukti žiedo.
* Neriant vieną mazgą reikia padaryti daugiau judesių, negu neriant kitais įrankiais. Tad darbas užtrunka bent trigubai ilgiau.

*Reikia iš anksto apgalvoti, ypač neriant dviem šaudyklėm, kaip bus jungiami elementai: kurioj vieto, per akutę ar ne, kuria šaudykle ir pan

*Priklausomai nuo rašto, jungimai viena arba kita šaudykle ir kartasi tai būna painu. Bent jau man, nemėgstančiai iš anksto matyti rezultato vizijos, o mėgstančiai eksperementuoti.

*Jeigu suklydot, pvz., per daug mazgų nunėrėt, išardyti ir pataisyti nėrinį užims daug laiko.

*Jeigu neriat su karoliukais, visąlaik reik galvoti, kada ir kur pritraukti karoliuką. Jeigu žiede - tai prieš neriant žiedą reikia pritraukti tiek karoliukų, kiek reikia. Jeigu suklydai arba pamiršai tai padaryti, teks paplušėti ir nuardyti nemažai.

Frivolite vąšeliai
Jų nusipirkti taip pat galima pas mus. Ir jie skiriasi nuo paprastų, nes nuo vąšelio galiuko maždaug 10 cm jis turi būti vienodo storio, "darbinis plotas".

Pliusai:

*Dirbti greičiau, negu su šaudykle.

* Nereikia karpyti siūlų ir rūpintis siūlų galų slėpimu, nes neriama tol, kol yra siūlų siūlų kamuoliuke.
Minusai:
*Didžiausias - negalima padaryti vieno iš elementų - lanko. Vietoj jo teks nerti kilpų pynelę arba kažkaip kitaip suktis iš padėties. Bent jau aš neradau būdo, kaip padaryti lanką. Mano supratimų - neįmanoma. O kai nėra lanko, nėriniai praranda savo žavesį.
* Žiedą taip pat nėra taip paprasta sutraukti, nes betraukiant siūlą per mazgelius, tas siūlas tai pasimeta, tai vąšelis kur užsikabina. Tad reik kantrybės ir įgūdžių. Frivolite adatos
Mano mėgstamiausios. Pabandžius, ne už ką nekeisčiau į šaudykles arba vąšelius. Jų nusipirkti galite internete arba čia.
Pliusai:
* Išmoksit dirbti jom ilgiausiai per valandą. * Nerti galimą be išankstinio piešinio - fragmentą prie fragmento jungi kur nori, kaip nori ir kada nori. Visiška laisvė. Man tai labai patinka :)
*Jeigu suklydot, ištaisyti klaidas, išardyti nėrinį labai paprasta. Tereikia nuo adatos nuimti kelis mazgelius.
* Nerti su karoliukais - vienas malonumas :)
Minusai:
*Jeigu nersite didelį motyvą, siūlo pridurti reikės kelis kartus. Nors kai įpranti, anokia čia problema.
Taigi, aš už adatas ir laisvę :)
Jeigu reikės pagalbos ar kils klasimų, rašykit. O pasimokyti galite yuotube, ten rasit daug pamokų. Pamoka.

5 komentarai:

  1. ačiū už išsamią informaciją :) smagu, kad mažoji leidžia ir mamai užsiimti maloniais dalykais :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. labai labai ačiū už tokia operatyvę informacija ;) labai džiugu, kad nepasididžiavai ir pasidalinai informacija ;)viskas tapo daug daug aiškiau ir nebeatrodo taip kosmiškai sunkiai :) tik dabar reikia adatą isigyti ir bandyti ;) tik va dar man klausimukas kilo, o kokie siūlai tinkamiausi yra? ar galima tuos paprastus nėrimui skirtus? o neri iš galvos ar pagal kokias tai schemas? ačiū už atsakymus ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Norėjau paruošti pamoką, bet reikia, kad kas kitas fotografuotų. O ir info internete tiek, kad nieko naujo neparašysiu. Geriau rašykit klausimus, padėsiu.
    Raštai iš galvos. Nors tradiciniai motyvai dažnai pasikartoja, nes kaip ir rašiau, raštus sudaro tik žiedai ir lankai. Tad kai kurių raštų tik mazgų ir akučių skaičius skirtingas. Nebent kažką įdomesnio, kokį objektą neriu, pvz., rožę ar kokį gyvį, tada iš anksto pasipaišau piešinuką-schemelę ir neriu pagal jį.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Tik vakar sužinojau apie šitą nėrimo budą. Ačiū už informacija.Susižavėjau!

    AtsakytiPanaikinti