2010 m. rugpjūčio 31 d., antradienis

Adata megzta kepuraitė. Prisilieskim prie senovinių amatų.

Nežinau, kuris rankdarbių įrankis atsirado pirmas. Greičiausiai tai buvo adata. Nors nesidomėjau. O pamačiusi Baltramiejaus mugėje kaulo adatas, labai užsidegiau jomis nors gabaliuką numegzti taip, kaip tai darė senovėje... Taip malonu, sėdėti megzti ir įsivaizduoti, kad prieš šimtus metų kažkur tamsiame namo kamputyje lygiai taip pat, lygiau tokiu pat būdu moteriškės mezgė kepuraites (o gal ir vyrai, ką gali žinoti). Taigi, prisiliečiau prie senovės :) Štai rezultatas. Ir kepurė, ir gėlytės darytos adata. Tiesa, modeliukas užmigo, kol nešėm į lauką :) Na, o toms, kurios norėtų pabandyti, paruošiau pamokėlę.
Smagiausia yra tai, kad darbas nesudėtingas. Tik maniau, kad žymiai ilgiau užtrunka. Na, nėra labai jau greitas rezultatas, bet Junai kepuraite padariau per dieną, kurios metu dar ir kitus darbus dariau.
Mezgama kilpiniu apkaštavimo dygsniu, kuriuo paprastai apsiūlėjami audinio kraštai arba sagų kilpos. Gaunasi į audinį panašus mezginys. Jeigu kas bandė tunisietišką vąšelį, čia rezultatas panašus. Tik skirtumas tas, jog ir iš geros, ir iš išvirkščios pusių mezginys atrodo vienodai. Pirmiausia atkerpam turbūt apie metrą siūlo ir įveriam į adatą. Suformuokim kilpą. Dirbant toliau, siūlo galą prilaikom. Adatą beskim po kilpos siūlu iš priekio ir ištraukiam virš kito siūlo. Gavom pirmą mazgą (arba kilpa, nesvarbu, kaip pavadinsim, svarbus rezultatas).
Adata beskim po kilpos siūlu ir ištraukiam dar vieną mazgą. Tai jau antras mazgas. Padarom 10 tokių mazgų.
Tada už pradžios siūlo galo patraukiam ir pradžios kilpą sutraukiam.
Į pirmos eilės mazgą beskim adatą ir tokiais pat mazgais, kaip pirmoje eilėje, megzkime toliau.
Antroje eilėje, kad mezginys platėtų, į kiekvieną pirmos eilės mazgą mezgame po 2 kilpas, trečioje eilėje - į kas antrą mazgą po 2 kilpas ir taip toliau.. Numezgę apskritą detalę, kurios dydis turi būti lygus 1/3 galvos apimties (Junos galvos apimtis 36 cm, tai apskritą detalę dariau 12 cm), toliau mezgame neplatindami.
Mezgama iš siūlų gabaliukų, tad iš anksto pagalvokite, kaip siūlų galus slėpsite, arba galbūt tie siūlų galai ir bus kepurės akcentas. Šiaip mezgant vienos spalvos siūlais, tai tikrai ne problema - nesimato siūlų pridurimo vietos.
Šiuo būdu megztas kepuraites mačiau Kernavėje, archeologijos dienose, liepos mėnesį.

7 komentarai:

  1. Graži kepurytė. Smagus darbelis, iš storesnio siūlo visai greitai einasi...

    AtsakytiPanaikinti
  2. O, kaip puiku, labai ačiū už pasidalinimą, Baltramiejaus mugėje dar nesilankiau, bet šiemet jau užsimaniau, tik per vėlai :D
    Būtinai išbandysiu šį būdą, ačiū ;)

    Kepurytė iš ties atrodo superb, paprastas raštas, paprastas daiktas - ypatingai tokius myliu :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kaip gražu! O kur tokią adatą be Baltramiejaus mugės ar Kernavės a.d. rasti? Labai jau gundo pabandyt :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Taigi nebūtinai turi būti kaulo adata. Tiks ir tiesiog stora metalinė adata buku galu (aš tokiom storų vilnonių siūlų megztinius susiuvu). Jų tikrai nesudėtinga įsigyti.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Aciū. Parašius ir pati sugalvojau :) Tiesiog taip mistiškai senove padvelkė, kad galva apsisuko.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Tai ir mane ta adata užburė. O kai mačiau mugėje moteris su senoviniais apdarais, mezgančias adata, tai negalėjau susislaikyti grįžus namo su įrankiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Iranki turiu(aciu tau dideliausias),reiks prisest kada,kai ikvepimas pagaus. puiki ir issami pamokele pradedanciajam!Puikus kepuriukas ir miegantis modeliukas:)

    AtsakytiPanaikinti