2010 m. birželio 15 d., antradienis

Kinų tapyba. Bambukai

Kaip jau vakar rašiau, po hieroglifų užsirašiau į kinų tapybos pamokas.
Kinų tapybos pagrindas - keturi skirtingi potėpiai, "keturi draugai":
bambukas, orchidėja, chrizantema ir slyva. Taigi, visuomet pradedama mokyti nuo jų. Kadangi kaligrafijos pamokos metu viena mokinė tapė bambukus, kitą - orchidėjas, tai aš pamačiau nemažai. O grižus namo tiesiog negalėjau ištverti ir išlaukti 2 savaites neišbandžiusi. Literatūros turiu, kodėl gi atsisakius atradimo malonumo?
Kai atėjo pamokos laikas, pasakiau mokytojai, kad norėčiau žengti toliau, nes bambukus jau išbandžiau. Ir sulaukiau netikėtos reakcijos. Darbų įvertinimas: "Šie bambukai tapyti ne šioje studijoje". O paskui dar įdomiau: "Reikės imtis priemonių ir galbūt sodinti Jus toliau nuo visų, o tai vėl ko nors išmoksite (per daug - pagal nutylėjimą)". Pati esu vedusi ne vienus kursus ir visuomet džiaugiuosi mokinių pažanga ir noru pačiam išbandyti. O čia pasijutau, lyg atimčiau iš jos pinigus už pamokas, kurių neteks vesti... Na, galvoju, tiek to. Aš tiesiog paimsiu minimaliai ir daugiau nelankysiu. Taigi, tą vakarą tapiau orchidėjas, bet užsirašiau ir dar vienai pamokai - vynuogių. Labai jau jų norėjau. Ir tuo ir baigsim bendravimą. Tiesa, radau ir kitą mokytoją, tad jeigu dar norėsiu, galėsiu pabandyti dar kartelį :)
Savo orchidėjas ir vynuoges parodysiu vėliau. O dabar susipažinkite - mano bambukai :)
Pirmieji tapyti kinišku tušu, o paskui ir su dažais pažaidžiau. Didžiausias šios technikos malonumas - spontaniškumas. Iš anksto piešinys nepiešiamas (pieštuku). Tiesiog: imi teptuką ir keliais potėpiais "sukuri šedevrą". Koks jis bebūtų, bet tai visgi šedevras, nes tai - tavo nuotaika ir išgyvenimas. Antro tokio jau niekada nepakartosi, kaip nepakartosi nei tos akimirkos, nei tos būsenos :)

9 komentarai:

  1. Kokie grazus piesiniai-liejiniai.Ypac 4 nuo apacios - mano favoritas:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū. Taip ir galvojau, kad tau spalvotas labiau patiks :) Nors su spalvom dirb pasirodė sunkiau, negu tušu.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Natalija, super, labai labai gražu!!!Man tai mistika, kaip taip įmanoma..

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ačiū, Deimante. Labai įmanoma, tik noro turėti reikia :) Į kursus ateidavo moterys su dovanų kuponais ir neturinčios nieko bendro su menu. Bet visos išėjo su paveikslu :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. OI, kaip faina, kad parodei! Laukiau :-)
    Labai gražu! (jau žinau, ką pirksiu vyrui dovanų :-) ).

    AtsakytiPanaikinti
  6. Fantastiški bambukai... Lauksim kitų šedevrų ;)

    AtsakytiPanaikinti