2011 m. rugsėjo 22 d., ketvirtadienis

Gimdyti namuose ar ligoninėje?

Šįryt vienos pažįstamos blog'e prie gimdymo istorijos perskaičiau komentarą. Kaip aš jį priėmiau ir supratau (nes kažkaip daug ką suprantu kitaip, negu rašantieji): vos ne dėl to, kad darė Cezarį, kaltas ligoninės personalas, kuris nepadėjo žmogui, kuris labai norėjo natūralaus gimdymo.
Aj, galvoju, nieko nerašysiu, neteršiu svetimo dienoraščio ten, kur neklausia mano nuomonės. Bet va visą rytą vaikštau ir galvoju apie tai.
ŽMONĖS, AŪŪŪŪŪŪŪ, jūs ką, visai išprotėjot? Apie kokį dar gimdymą namuose gali eit kalba??? Gyvenam ne akmens amžiuje. Nesuprantu, kokios romantikos ieško tie, kurie nori tai daryti namie? Na, gal ir romantiška gimdyti toje pat lovoje arba vonioje vandenyje, kuris apmažina skausmus, bet palėtina gimdymo procesą (bet gi tai nesvarbu, juk svarbu - romantika, ir juk vaikas gimsta visai ne tam, kad kvėpuotų, o tam kad ir vėl plaukiotų), kurioje pradėtas kūdikis, bet ar pagalvoja tos moteris apie atsakomybę ir kitus dalykus? Kai dėl manęs, tai lai propaguojančios gimdymą namuose namie ir dantis taisosi, ir plaučių uždegimą gydosi, ir apendiksą operuojasi, ir galūnes sau amputuoja, tik nepamiršta smegenų operacijų be nuskausminimo, ir būtinai namų sąlygom ir be sterilių įrankių. Esu 200 proc įsitikinusi, kad tos, kurios svaigsta apie gimdymą namuose, dantų gydyti eina pas specialistą į JO kabinetą, o neprašo namie vyro ištraukti kiekvieno skaudančio danties. Tai kodėl gi tada gimdyti rizikuoja namie? Juk per gimdymą realiai ant plauko pakimba ne TAVO gyvenimas, bet ir kūdikio. Ir kodėl tokių PROTINGUOLIŲ valstybė nebaudžia, juk tai - pasikėsinimas atimti gyvybę dėl bukumo. Vis žiūrima, ką kitos daro. Bet gi turėkim savo galvas ant pečių. Rašau visai ne dėl to, kad per 2 iš trijų savo gimdymų būčiau mirusi ir kartu su manim vyras palaidotų vieną mūsų vaiką. Kaip kažkokia pribuvėja gali žinoti, kas gali nutikti? Gerai jau gerai, trečią kart galėčiau ir namie gimdyt. Ir sėkmingai tai būčiau padariusi. Su vienu BET: po gimdymo jokia pribuvėja ar burtininkė nebūtų suspėjusi manęs iki ligoninės nuvežti dėl gimdos plyšimo, nes placenta peraugo jos audinius. Bučiau sėkmingai nukraujavusi namie... Per kokius 20 minučių. Ar dėl to verta ieškoti romantikos? Ne, jau ačiū, aš geriau būsiu ligoninėj, ir turėsiu kur kas daugiau šansų džiaugtis šia diena ir matyti, kaip mūsų stebuklėlis dabar plauna rankas virtuvės kriauklėje ir šaukštu bando pagauti iš čiaupo tekantį vandenį.
Tai kiekvienos pasirinkimas. Aš rinkuos gyventi. Ir baisiai gaila, kad jaunos, dar negimdžiusios, su užsidegimu pasakoja: "Žinai, mano pažįstama/ sesuo/ brolio žmona gimdė namie su pribuvėja ir viskas buvo gerai. Ir ne už ką negimdytų antro vaiko ligoninėje"... Hmmm, bandos instinktas duoda apie save žinot... Kaip ten sako: "Už kompaniją ir žydas pasikorė ", nors netikiu, kad tokios protingos tautos atstovas galėtų tai padaryti :P O į tokius pasisakymus apie tai, kad kažkas sėkmingai pasigimdė namie, visada atsakau: "Statyčiau tokias mamas prie sienos kartu su jų vyrais, kurie leidžia tokiom nesąmonėm apsigyventi žmonos galvoje". Juk statistikos, kiek moterų anksčiau mirdavo per gimdymą, niekas neveda. O galėtų. ..

19 komentarų:

  1. Aš taip pat su tavimi visiškai sutinku. Mano pašios gimdymai baigėsi gerai tik todėl, kad gimdžiau ligoninėje, nors gydytojai padarė daug klaidų,antrą gimdymą prižiūrėjo netgi neblaivūs,(mane ruošė antram cezariui, jei kartais pati nepagimdyčiau). Bet namuose pirmas vaikas būtų gimęs negyvas, skubiai darė cezario pjūvį, o antrą pamačiusi girtus sugebėjau pati pasigimdyti, aišku akušerė buvo labai patyrusi. Kad ir kaip ten kartais gydytojai pasielgia, aš vis tiek negimdyčiau namie. Ir savo dukrai labai pasistengsiu to neleisti.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Čia nelygu kokia patirtis. Aš neturiu tokios kategoriškos nuomonės, nors pirmas vaikas , jei ne gimdymas ligoninėje, nebūtų su mumis. Mano patirtis man padiktavo ir kur gimdyti antrąjį.
    Bet esu girdėjusi ir pasakojimą, kaip du vaikus gimdė ligoninėj, o trečią - namuose ( sėkmingai). Patirtis - nepalyginama , jausmas - taip pat.
    Nemanau, kad namuose gimdo dėl romantikos. Man asmeniškai pamačius ligoninę bloga darosi, bet visada gimdyčiau tik joje:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Wau kiek cia sian pas tave emociju :)
    Kiekvienas matom is savos varpines.
    Pritariu tik tam- kad man nepatinka bandos instinkto zmones,bet jie yra, tokie kurie tik bandoj tesugeba ir joje tegyvena :) Ir nera cia turbut nieko smergtino, jei zmogus neturi savo logikos, jei turi kazkieno kito planus, kito idealogijas ir gyvenima mato per kitu patirtis ... kaip butu , kaip nebutu... cia jau likimo ranka ...
    Na, ir is tos romantiskos puses :)))) nzn kam cia taip romantiska kraujo klanai namuose ir pasekoje to viso prisiminai? :)
    Apie saudyma :))) manau yra ka reiktu saudyti pirmiau :))))
    Na, o jei paziurejus kitur, Svedijoje gimdoma namie ir tam jau paruosta ir atidirbta visa sistema.
    O rezumia, nezinau is kur istraukta savoka kad gimdymas turi buti planuojamas( cia apie tai , kad noreciau naturalaus, o gavosi ne, kad noreciau zvakiu, o ju nebuvo, kad noreciau stangintis tik kelis kartus, o reikejo daugiau, noreciau pagimdyti diena, o gavosi vidurnakti ir t.t ir t.t ) ... svarbiausia manau ko reikia, tai kad tiek gimdyvei tiek vaisiui butu suteiktos visos imanomos priemones islikti gyviems, visa kita yra N E R E I K S M I N G A!!!
    Tiek minciu is manes :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Aš irgi visiškai sutinku, kad gimdyti reikia su profesionalia priežiūra.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Mano nuomone cia kiekvienos seimos individualus pasirinkimas kaip gimdyti ir negalima to smerkti... kiek bebutu rizikos ir daugybe klaustuku.. besiruosian savo gimdymui as net minties neturejau gimdyti namuose, nors ir kaip nekenciu ligoniniu.. bet pasirinkimas buvo tinkamas, nes mediku pagalbos labai prireike.. net viso personalo.. aciu diev viskas ju deka baigesi sekmingai :) bet cia kaip ir sakiau kiekvienos pasirinkimas...

    AtsakytiPanaikinti
  6. Ir aš gal kada savam bloge parašysiu, kodėl gimdyčiau namie, ir kodėl džiaugiuosi visom namie gimdžiusiom, visais, namie gimusiais, visais, šalia buvusiais... :D
    Su amžium vis labiau įsitikinu, kad tai apskritai klausimas, apie kurį internetinėse erdvėse net diskutuot neverta, ką jau ten kalbėt apie emocijų pliūpsnius ir bandymus įrodyt vienos ar kitos pusės išprotėjimą. Moterims apskritai yra labai nesolidaru taip šūkauti vienai ant kitos - "aūū, ar išprotėjai, ar tu iš akmens amžiaus, ar tu savo vaiko nemyli..." Nes tai liečia labai asmenišką, pačią intymiausią patirtį. Šiaip tai... pirmą kartą nuoširdžiai gaila laiko, "sugaišto" skaitant blogo įrašą.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Dekui uz nuomones :)
    Knopkiniukai, sutinku, kad yra, ka dar reiketu pirmiau prie sienos - bent 70 proc BMW vairuotoju :P
    Sypseniki, sveikinimai nuosirdziausi :)
    Sniega, tai tik mano nuomone. O kas del blog'o skaitymo: cia yra kiekvieno pasirinkimas, skaityti ar ne ir komentuoti ar ne. Nors tikrai meluosiu, jeigu sakysiu, kad man tos nuomones ir mano dienorascio skaitytojai yra neidomus ir nesvarbus...

    AtsakytiPanaikinti
  8. "juk vaikas gimsta visai ne tam, kad kvėpuotų, o tam kad ir vėl plaukiotų" šitoj vietoj užsikvatojau, kad net katinas išsigando.
    Tie kurie dūsauja apie tiek amžių tauriai ir gražiai namie gimdžiusias moteris ir, kad gimdymas toks natūralus dalykas, pamiršta pridurti, kad tiek amžių labai natūralus dalykas buvo ir numirti gimdant. Lygiai kaip pakankamai natūralus dalykas buvo be pikto mediko įsikišimo auginamų kūdikių mirtis.

    AtsakytiPanaikinti
  9. ;)) auksaranke, ha ha ha sakai BMW - tai gerai kad pardaviau savaja :))))

    AtsakytiPanaikinti
  10. Knopkiniukai :D, rasiau gi - 70 proc, tai 30 proc visgi yra geru :D Nesakau, kad tie 70 blogai vairuoja - man iki ju lygio dar augt ir augt, bet geriau tegu savo meistriskuma rodo tam skirtose vietose.
    Radasta, taip taip, mirtis - toks pat naturalus dalykas, kaip ir gyvenimas. Bet as rinkuosi gyvenimas, ir jeigu yra galimybe bent kiek ja atitolinti ir pasidziaugti gyvenimu - as ja tikrai pasinaudosiu. Tai jau kam kas prie sirdies, kiekvieno asmeninis pasirinkimas. Tiesa, po trecio mano gimdymo gydytoja teisiai sviesiai pasake: "Dziaukites, kad gimet ne pries 100 ar 50 metu. " Ir as dziaugiuos. Labai. Net rasydama tokius irasus. Nes savo mazoje internetineje erdveje noriu rasyti tai, ka noriu, ir negalvoju apie tai, ar itiksiu visiems, ar ne. Visvien bus besikvatojanciu is mano minciu, taip pat kaip ir as kvatoju, skaitydama kai kuriuos irasus kitur :P Naturalu. Kaip mirtis. Arba gyvenimas.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Ei,auksaranke, tik nepagalvokit, kad iš piktumo užsikvatojau. Prajuokino ne Jūsų mintys, o itin taikliai apibūdintas povandeninio gimimo paradoksas.
    Linkčioju galvą ties kiekvienu įrašo sakiniu :).

    AtsakytiPanaikinti
  12. Smagu kažkaip, kad mano postas sukėlė minčių...
    Nemanau, kad pats gimdymas namuose yra blogis. Gal daugiau ligoninių sistema (bent jau JAV), daug kur paverčianti besilaukiančiąją – ligone, o visą gimdymo procesą - liga, kurią reikia gydyti, yra ne visai tikusi bei verčianti ieškoti kitų galimybių, kaip antai gimdymas namuose...
    Jei kvalifikuotos pribuvėjos galėtų bendradarbiauti su ligoninėmis, manau, būtų kiek kitoks viso reikalo paveikslas... Dabar gi, imant Lietuvą, kiek suprantu, nei mes kvalifikuotų pribuvėjų turim, nei ligoninės į tai nėra įtrauktos kaip bendratalkininkės...
    Na, o mano „idealus“ planas buvo galimybė gimdyti ligoninėje, bet su pribuvėja... Deja, kaip žinia, aplinkybės susiklostė taip, kad ligoninė buvo, o pribuvėjos lemiamu momentu - ne... :/

    AtsakytiPanaikinti
  13. Agne, aspries antra gimdyma tariausi su gytoja, bet kai reikiamu momentu paskambinau, ji man ramiai atsake, kad neatvaziuos, nes ka tik grizo mano po sunkaus gimdymo ir kad ligoninej siandien dirba puikus gydytojas. Is tirkuju, puikus. Bet man visvien buvo nemalonu, kad neatvaziavo ta gydytoja...
    O susitarimo tarp pribuveju ir ligoniniu, manau, dar ilgai nebus. Nes kiekvienas dantim laikosi uz savo nuomones: gydytojai - kad pribuvejos yra blogis, pribuvejos - kad ligonines yra blogis. Ir pazistu kelias seimas, kurie gimde namie, o paskui skubiai leke ir veze savo turtus i ligonine, kad isgelbetu vaika. Vienos seimos taip ir liko del nelabai vykusio gimdymo vaikas suluosintas, del ko tevai dabar baisiai kankinasi...

    AtsakytiPanaikinti
  14. o kuriam bloge tu skaitei apie ta gimdyma, kuri cia aprasai ?

    AtsakytiPanaikinti
  15. Ne emocijos lemia pasirinkimą gimdyti namuose, o sąmoningas apsisprendimas ir ilgas pasiruošimas - tam keleto paskaitų poliklinikoje neužtenka. Nebent norą turėti kuo mažiau reikalų su ligonine, kurioje gali sulaukti tiek abejingumo ir net pažeminimo, gali lemti ir emocijos, liūdna patirtis. Pribuvėjos paprastai irgi yra ne "kokios nors", o turinčios ir atitinkamą išsilavinimą, ir patirties, ir supratimą, kurlink viskas gali pasisukti ir kam reikia būti pasiruošus. Nenoriu leistis į emocijas, man iš viso šito rašinio patiko tik pavadinimas - kur gimdyti, tai kiekvienos šeimos atsakingo apsisprendimo reikalas, nulemtas ne bandos jausmo, o daugybės aplinkybių.
    Siūlau ne šaudytis, o skaityti, pvz., www.vpc.lt/medgidas/gimdymas_vandenyje.html

    AtsakytiPanaikinti
  16. Vilma, sutinku, kad pribuvejos turi patirties, bet ar sugebetu kad ir pats geriausias chirurgas namu salygom atlikti operacija? Kalbant sia tema, butu diskusija be galo. O ir pazinodama tave, kazi, net jeigu buciau teisi, irodyciau tau, tad taip ir yra :D Gerbiu tavo nuomone, bet turiu savo. Ir plius dar turiu savo patirti (kuria, tikiuosi, ir tu siuo klausimu greit turesi, ko labai linkiu :) ) Ir bet kuriuo atveju - labai dekui uz komentara :) Begalo smagu ju gauti :)

    AtsakytiPanaikinti
  17. Įdomu kaip planuoti nėštumą, kad norėtum gimdyti namuose? Aš pati esu tik už ligonines, nes ten gausi visą reikiamą priežiūrą. Manau, kad pavojinga gimdyti namuose, kur nėra nei gydytojų nei reikiamos įrangos. O toms, kurios sako, kad komplikacijos gali būti ir gimdant ligoninėje, galiu pasakyt, kad vistiek ligonėje suteiks rimtesnę pagalbą nei namuose.

    AtsakytiPanaikinti
  18. Asmeniškai aš esu turiu nuomonę, kad neštumas turi būti saugus tiek mamai tie kūdikiui ir nekeltų papildomo streso aplinkiniams. Nesiruoščiau gimdyti namuose vien dėl to, kad nėra saugumo jausmo. Ramia galva tegul vyksta gimdymas kur aplinkui kvalifikuoti medikai yra. :)

    AtsakytiPanaikinti