2010 m. rugpjūčio 31 d., antradienis

Baltramiejaus mugė

Šį savaitgalį Vilniaus Rotušės aikštėje šurmuliavo Baltramiejaus mugė. Tai jau antrus metus vykstantis edukacinis projektas, skirtas supažindinti su senovės amatais. Tiesą sakant daugumą dalyvių mes jau kaip ir pažįstam, nes jie dalyvavo "Gyvosios archeologijos dienose" Kernevėje, kur lankėmės liepos mėnesį (apie ją rašiau). Tačiau visada įdomu pabuvoti dar kartą.
Šįkart didžiulį įspūdį paliko budeliai. Kvietė lyg ir savotiškam žaidimui, bet kai vienam miesto svečiui kirvis nusileido prieš pat nosį, jis pakėlęs galvą buvo kiek pabalęs... O aplinkiniai tiesiog.... išsižiojo.
Ir anų laikų šokiai užbūrė. Tai dėl to, kad šokėjai spinduliavo džiaugsmu ir taip maloniai buvo stebėti judesius :) Stebėjom su pasimėgavimu. Na ir apie pačius amatus. Be tradicinių vytinių juostų (kurias aš taip pat moku daryti ), radau ir keletą su įdomesniais raštais. O čia truputis keramikos. Bandyti lipdyti ir susipažinti su moliu galėjo visi, bet kažkodėl tai darė tik vaikai. Dar keletas vaizdų... Na ir kaip gi išeiti iš mugės be laimikio? Šįkart tai iš kaulo pagamintos adatos. Kai lipos mėnesį rašiau apie archeologijos šventę Kernavėj, minėjau, kad tokiomis adatomis senovėje "mezgė" kepures ir kojinės. Tai buvo daroma dviem būdais. Vieną iš jų išbandžiau ir netrukus parodysiu rezultatus. Tad laukite :)

2 komentarai:

  1. Kokie čia maždaug išmatavimai tų adatų? Guglinau apie senovinį kepuraičių mezgimo būdą, tai užmačiau http://ranku-darbo-gyvenimas.blogspot.com/2010_08_01_archive.html , o po to ir šitą įrašą atkasiau. :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ilgis apie 5,5 cm, placiausioj vietoj - 7 mm.

    AtsakytiPanaikinti