2009 m. rugpjūčio 17 d., pirmadienis

Tapyba ant šilko. Paskutinės atostogų dienos darbelis

Dar vasaros pradžioje, planuodama atostogas, nusprendžiau, kad jos turi būti skirtos ne tik poilsiui. Noriu ir išmokti ką nors nauja. Tad planavau - pirmiausia išbandysiu tapybą ant šilko. Studentavimo laikais kelis metus lankiau dailės studiją pas akvarelistę Saulę, tad kad pavyks - labai tikėjau. Tik va, spontaniškumas laimi. Per birželio mėnesio atostogas pasiuvau savo pirmąjį teddy meškiuką. O per šias, rugpjūčio mėnesio atostogas išbandžiau dar kai ką, bet apie tai kitąkart papasakosiu. Taigi, šiandien paskutinė atostogų diena. Vaikai savaitei pasiliko pas mamą, visus pradėtus darbus kaip ir užbaigiau. Kankinausi, ką gi čia nuveikus? Ką galėčiau per vieną dieną padaryti? Lėlės netinka - tik pradėsiu lipdyti, o užbaigti tikrai nespėsiu.... . Na, pagalvojau, reik išbandyti batiką, per vieną dieną tikrai padarysiu. Užtrukau 3 valandas, bet visai patiko :)
Nuo ko pradėjau? Visuomet galvojau, kad jau kas kas, bet batikas reikalauja laaaabai didelių investicijų. Tik nuvažiavus į dailės reikmenų parduotuvę Pamėnkalnio 1/13 "apsiprekinti", likau nustebinta. Pirmam kartui užtenka dažų (mokėjau apie 26 Lt), šilko gabaliuko (28 cm x 28 cm kainuoja 3 Lt) ir bent vieno kontūro (kainuoja 11-12 Lt). Dar paėmiau rėmelį 30 cm x 30 cm, sumokėjau 6,50, nors paskui prisiminiau, kad kažkur namie turėčiau turėti senų. Tad "investicija" - 40 Lt. Visų taip dievinamas dekupažas ir tai žyyyyymiai daugiau kainuoja....
Dar reikėjo paletės (maximoj už 1 Lt pirkau), siūlų su adata, o vietoj teptuko naudojau ausų krapštukus.

Pirmiausia lyginau šilką, nes į visus nelygumus vėliau negražiai "susibėga" dažai. Audinį prisiuvau prie rėmelio taip, kad būtų gerai įtemptas - lengviau piešti.
Tada kontūru pripaišaliojau visokių krengelių. Svarbiausia, apie ką pradžioj negalvojau, bet paskui prisiminiau - linijos būtinai turi susikirsti, kad gautųsi atskiri ploteliai, bet tą greit pataisiau, nes prisiminiau pačioje darbo pradžioje... Gyveni ir mokaisi :)
Leidžiam kontūrui išdžiūti (kai pas mus namie visada karšta, tai per pusvalandį išdžiuvo).

Į paletę įpyliau dažų. Būtų geriau, jeigu tai daryčiau pipete, nes įpilti tik truputį pernelyg sudėtinga. kitą kartą turėsiu omeny.
Tuos plotelius, kuriuos reikėjo tapyti, su drėgnu ausų krapštuku suvilgiau, kad dažai gražiai susilietų.
Paskui tepiau dažų. Kiekvienai spalvai ėmiau atskirą krapštuką (kurie esantreikalu ir neturin jų daug labai lengvai nusiplauna), spalvas maišiau ir ant paletės, ir tiesiog jau ant pačio dirbinio.
Taip nuliejau visą skarelę. Pažiūrėjau, kad geriau "pildyti" plotelius, esančius toliau vienas nuo kito, nes visgi kai šalia esančius dažai, kad ir turint kontūrą, yra tikimybė, kad gretimų plotų dažai susilies. Na, kartais tai tik į gera, bet ne visada. Ir dar - dažai gerai nusiplauna, tad nereikės kitą dieną jų slėpti :)

Tada lygintuvu kokias 4-5 min per merliuką lyginau, kad užtvirtinti dažus. Dažų instrukcijoje parašyti, kiek ir kokios temperatūros.
Štai ir viskas. Čia mano pirmasis margasis "blynas", nes baisiai jau norėjosi kuo daugiau spalvų :) Visgi, dar vasara:)

8 komentarai:

  1. Viens du - ir padaryta :) Atvešiu ir tau pabandyti, jeigu nori :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Jeigu dar spėsiu pabandyt:)Bet laaaabai gražu:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ačiū, ačiū :) Pabandykite ir jus - labai smagus darbas :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. O žinai, gal ir pabandysiu :D Reikia gi mokytis piešti... O šita skarelė man labai patiko, spalvos nuostabiai susimaišė

    AtsakytiPanaikinti
  5. Manau, būtinai pabandyk :) Man patinka kažką naujo daryti - priduoda gyvenimui skonio ir jį nuspalvina. Be to, ir dar išlaisvina. Kuo daigiau moku, tuo lengviau sujungti visas žinias viename darbelyje :)
    Dabar tapau aguonas, užsuk pasižiūrėti. Dar pati neįsivaizduoju rezultato :)Nes didelį tapau :)

    AtsakytiPanaikinti